Hızlı Menü
Süt Sağım ve Sanitasyon Eğitimi Düzenlendi
Eğitim "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında gıda odak alanında geliştirilen projeler çerçevesinde gerçekleştirildi. Bölgesel rekabetçilik ve katma değer açısından kritik adımlar olan yeni ve yüksek potansiyelli ekonomik faaliyetlerin seçilmesi, kaynakların verimli alanlara yönlendirilmesinin yanı sıra mevcut kaynakların ve süreçlerin daha verimli yürütülmesi, insan kaynağının ve kapasitesinin geliştirilmesine yönelik hazırlanan eğitim programlar çerçevesinde düzenlendi.
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bayram ÇETİN tarafından verilen eğitimde öncelikle genel hijyen konuları altında gıdalarda bulunması istenmeyen sağlığa zararlı etken ve maddeler ile bunları kontrol altına alma yolları üzerinde duruldu. Ardından kaliteli süt elde edebilmek için dikkat edilmesi gereken hususlar, sağım şekilleri ve sağım hijyeni konuları ele alındı.
Doç. Dr. ÇETİN eğitime ilişkin program sonrası şu değerlendirmelerde bulundu: “Çiftlikten çatala gıda güvenliğini sağlamanın ilk aşamasını sağım aşaması oluşturmaktadır, birincil üretim hammadde olan süt ancak sağlıklı hayvanlardan, sağım hijyenine uyularak elde edilmesi halinde güvenilir olabilecektir. Süte su katmak, sütün yağını almak gibi yollara tevessül ederek imajınızı zedelemeyin, hele hele hasta ve tedavi gören hayvanların sütlerini sağlıklı süte karıştırmayın. Mastitli hayvanların antibiyotikli sütlerini sağlıklı süte karıştırırsanız, o sütlerden peynir, yoğurt, ayran yapılamaz. Ayrıca mikropların ilaçlara direnç oluşturmasına neden olursunuz, bu da günümüzün en önemli sorunlarından biridir.”
Doç. Dr. ÇETİN ayrıca günümüzde Gıda Arzı Güvenliği’ne yönelik sıkıntıların gündeme gelmesinden sonra, özellikle gençlerimizin tarım ve hayvancılık sektörlerine ilgisinin arttırılması gerektiğine vurgu yaptı.